Drag 3

Hvis du vil vide mere om dragfactor

En høj drag giver ikke de bedste resultater.

Skrevet af:

Søren Mortensen

Performance monitor
Det er en misforståelse at tro at træning med draget på den højeste indstilling, altså 10, vil resultere i en bedre score. Det gør den ikke. Det er her, Performance Monitor kommer ind.
Mellem hvert tag måler PM'en, hvor meget dit svinghjul bremser for at bestemme, hvor slank eller langsom din "båd" er. Denne decelerationshastighed kaldes drag faktoren. På dit næste tag bruger PM'en drag faktoren til at bestemme ud fra svinghjulets hastighed, hvor meget arbejde du udfører. På denne måde beregnes din sande indsats uanset drag indstilling. Denne selvkalibrering er det, der giver mulighed for at sammenligne resultater fra forskellige indendørs roere, og dermed mulighed for at lave online verdensranglister.
Forskellige indendørs roere kan have forskellige drag faktor områder. En drag indstilling på 3 på din hjemmemaskine kan føles som 4 på maskinen i fitnesscentret. Forskelle i lufttemperatur, højde – selv hvor meget fnug der er fanget i svinghjulshuset – kan alle påvirke modstandsfaktoren fra maskine til maskine. Når du bruger forskellige maskiner, skal du muligvis justere drag indstillingen for at opnå den drag factor og følelse, du foretrækker. 

Hvilken drag factor skal bruges?
Prøv dig lidt frem, så du finder den drag indstilling og drag faktor, der fungerer bedst for dig. Start ud med en drag indstilling på 3–5. Fokuser virkelig på teknikken, og efterhånden som du forbedrer dig, kan du opleve, at en lavere drag indstilling giver dig den bedste træning og de bedste resultater. Modstå at indstille drag håndtaget for højt. Det kan udmatte dine muskler, før du høster den fulde kardiovaskulære fordel, som roning giver. Et for højt drag gør det også svært for dig at afslutte rotaget tilstrækkeligt hurtigt, hvorved din rytme bliver forstyrret. Performance Monitor giver dig øjeblikkelig feedback på hvert slag, så du kan overvåge din præstation og bestemme, hvor du får dine bedste resultater.
Du kan også variere din drage indstilling for at opnå forskellige typer træning. Generelt er lavere drag indstillinger bedst til aerob træning, mens højere drag indstillinger gør roning mere til en styrketræning.
Den "bedste" drag indstilling – for dig! – er et spørgsmål om personlig præference, og hvad der giver dig de bedste resultater. Dette kan variere med den distance, du ror, og din foretrukne strokefrekvens.
Drag Factor er en meget bedre sammenligning mellem maskiner, der har forskellige luftstrømme på grund af ting som støv i svinghjulet eller højde. Tænk på drag indstilling og træk som din gearing. Svinghjulet er et bevægeligt hjul, ligesom på en cykel. En høj drag indstilling og træk er som den store kædering på en cykel. Det kræver en stor indsats at få hjulet til at bevæge sig fra en standset position. Til sammenligning, ved en lavere drag indstilling og træk, drejer svinghjulet mere frit, især ved de første par tag.
På en cykel vil en høj gearing føles langsomt og træg til at starte med. Det er svært at få pedalerne til høje omdrejninger i minuttet, indtil hjulet snurrer, og du skal bruge mange muskler for at få hjulet i gang. I et cykelløb er det nok meget få atleter, der vælger at køre tungt gearet gennem hele løbet. Og det samme gælder i roning. En drag indstilling på 10 kan heller ikke anbefales.
Cykelryttere, der kører med en lavere gearing, vil hurtigere kunne få gang i hjulene i starten. 
Nogle atleter finder det lettere at opretholde et højere stroke i minuttet ved et lavere drag, svarende til en højere kadence (rpm) på en cykel.

Et par retningslinjer for hver træning:
Performance Monitor belønner effektiv roning ved enhver drag indstilling og enhver strokefrekvens.
En højere drag indstilling (og modstand) er svær at opretholde med effektiv teknik. Det bruges strategisk til sprint eller korte træningspas.
Høje drag indstilling- og modstandsindstillinger kan føre til skader, da der kræves større kraft for at tømme svinghjulet for luft ved hvert tag - især ved de første tag.
Meget lave drag indstillinger (som 1) kræver, at atleten er meget hurtig og let ved indsatsen.
En drag indstilling på 3-5 anbefales, fordi det giver en behagelig platform til starten og en effektiv modstand til de fleste træningspas. En drag indstilling på 3 er mest passende til længere træning. En drag indstilling på 5 er mest passende til et kortere træningspas.

IMG 0383

3 = lang træning. 

5 = kort træning